Goochelaar
Goochelaar Maarten Bruins

Veel gestelde vragen (FAQ)

Hieronder een overzicht van veel gestelde vragen aan goochelaar Maarten Bruins.
 

Deed het pijn toen je uit de hemel viel?

Grapje, de rest van de vragen/antwoorden zijn wel serieus ;). Zoals u kunt zien aan het beeldmateriaal op deze website, is Maarten wel hard gevallen.

Vanaf welke leeftijd is de show geschikt?

Een kind van drie jaar of jonger zal weinig van de show meekrijgen. Indien de groep voornamelijk bestaat uit kinderen van 3 jaar of jonger dan is de show ongeschikt. Mocht slechts een klein deel van het publiek bestaan uit erg jonge kinderen (3 jaar of jonger) dan is dit verder geen probleem.

De show heeft geen maximum leeftijd en is zelfs geschikt voor eventueel meekijkende volwassenen.

Kan het optreden ook buiten plaatsvinden?

In principe wel. Echter zijn er een aantal dingen om vooraf rekening mee te houden.
 

  • Als het optreden binnen is, heeft Maarten nog wat achtergrond aankleding om alles net wat magischer te laten ogen. Buiten is dat niet mogelijk vanwege de wind. Om die reden ziet het er buiten net wat minder professioneel uit.
  • Bij harde wind of regen is het niet mogelijk om de show buiten te laten plaatsvinden. Mocht het ineens gaan regenen dan is het niet mogelijk om de show even snel naar binnen te verplaatsen. In zo'n geval zou dat het einde van de show betekenen. Dit risico ligt bij u als u ervoor kiest om het optreden buiten te laten plaatsvinden. In geval van een stevige, waterdichte tent kan het optreden sowieso buiten plaatsvinden.
  • Maarten heeft wel stroom nodig, maar hij heeft sowieso standaard een verlengsnoer bij zich van 20 meter.

Heb je veel spullen bij je? Hoeveel ruimte heb je nodig?

Maarten heeft behoorlijk wat spullen bij zich. Hij heeft in de loop der jaren in aardig wat verschillende ruimtes optredens verzorgd. Echter is de ruimte nog nooit te klein gebleken. Wilt u Maarten bij u thuis laten komen voor bijvoorbeeld een kinderfeestje dan is een beperkte woonkamer geen probleem. Bij kinderfeestjes is dit ongeveer wat Maarten meeneemt:

Benodigdheden kleine goochelshow
Als alles is uitgepakt, neemt alles veel minder ruimte in beslag waardoor het in zo goed als elke woonkamer past. Bij grotere shows (inclusief decor) neemt Maarten ongeveer dit mee:

Benodigdheden grote goochelshow

Hoe en waar moet het publiek zitten?

Het belangrijkste is dat het publiek niet aan de zijkanten of achterkant zit. Vanuit die hoeken is de show niet goed zichtbaar. Het publiek dient minimaal een meter vanaf Maarten te zitten om alles goed te kunnen volgen. Daarbij maakt het niet uit of de kinderen op de grond, stoel of bank zitten.

Mogen er foto's / video's worden gemaakt tijdens je show?

Geen probleem! Mogen de foto's en video's ook gedeeld worden met vrienden via bijvoorbeeld Facebook? Ook geen probleem. Mocht u bepaald beeldmateriaal helemaal publiekelijk willen maken dan graag eerst even overleg.

Mocht je leuke foto's hebben gemaakt dan vindt Maarten het altijd leuk om deze te ontvangen voor zijn archief. De foto's kunnen naar hem worden verstuurd per e-mail. Alvast hartelijk dank!

Wij hebben Maarten geboekt, moeten wij verder nog iets regelen?

Het enige dat Maarten nodig heeft, is 1 stopcontact. Standaard heeft hij sowieso een verlengsnoer van 20 meter bij zich, dus het stopcontact hoeft niet direct in de buurt te zitten. Verder heeft Maarten alles zelf bij zich, inclusief tafel et cetera. Vóór of tijdens de show stelt Maarten wat drinken altijd op prijs.

Kunnen we de kinderen tijdens de show eten/drinken geven?

Het is af te raden om de kinderen tijdens de goochelshow eten/drinken te geven. Dit verstoort namelijk de aandacht van de kinderen. Tijdens een eventuele pauze of tijdens de ballonnenfiguren/muziek (indien van toepassing) is eten/drinken geen probleem.

Is het een probleem als de kinderen al aanwezig zijn in dezelfde ruimte tijdens het klaarzetten en voorbereiden van de spullen?

Maarten is doorgaans ongeveer 45 à 60 minuten voor een optreden aanwezig om alles klaar te zetten en voor te bereiden. Het is geen probleem als de kinderen dan ook al aanwezig zijn. Bij bijvoorbeeld kinderfeestjes komt het vaak voor dat tijdens het klaarzetten de kinderen cadeautjes aan het uitpakken zijn of taart aan het eten zijn.

Het optreden vindt NIET plaats op de begane grond, maar er is geen lift aanwezig?

Alle spullen zijn ook de trap op te krijgen. Echter zijn het wel aardig wat spullen, dus mocht er geen lift aanwezig zijn dan wordt wat hulp met de spullen op prijs gesteld.

Is een uur show niet te lang voor jonge kinderen?

De show is zo ingericht dat de kinderen niet alleen maar een uur lang stil hoeven te zitten. Door het interactief te houden en door alle kinderen er volop bij te betrekken, is het doorgaans ook prima vol te houden voor jonge kinderen. Indien gewenst kan de show altijd worden ingekort. Echter zijn de kosten voor een kortere show hetzelfde als voor een langere show, omdat de meeste tijd in de dingen om de show heen gaat zitten.

Wij hebben je geboekt, heb je promotiemateriaal voor ons dat we kunnen gebruiken om het optreden aan te kondigen?

Jazeker! Beeldmateriaal dat voor promotiedoeleinden gebruikt kan worden, is hier te downloaden: promotiemateriaal.

Geef je ook workshops/cursussen?

Nee, helaas. Het is wel mogelijk dat Maarten aan het eind van de show alle kinderen een trucje leert. Echte pure workshops of goochelcursussen geeft Maarten niet. Indien u kinderen wilt leren goochelen, kunt u het beste contact opnemen met een "goochelclub" bij u in de buurt. Gebruik uw favoriete zoekmachine om op zoek te gaan naar een goochelclub in de buurt. Zij kunnen u wellicht verder helpen.

Treed je ook op voor volwassenen?

Maarten is ook in te huren voor volwassenen als tafelgoochelaar, oftewel rondlopende goochelaar. Hiervoor heeft hij een aparte website in het leven geroepen. Voor meer informatie betreft een goochelshow voor volwassenen, ga naar: goochelaar-maarten.nl

Treed je ook op voor tv?

In het verleden is Maarten verscheidene malen op tv verschenen. Goochelen op tv is echter een hele andere tak van sport dan het verwonderen van mensen in het echte leven. Dit laatste is waar Maarten zijn ambitie ligt, dus voor tv optredens is hij niet beschikbaar. Op tv kan er geknipt en geplakt worden. In het echt draait het puur en alleen om de goochelkunst zelf. Deze vorm van magie is over het algemeen minder geschikt voor tv, omdat een truc altijd beeld voor beeld kan worden teruggekeken.

Wil je gratis optreden voor een goed doel of in ruil voor promotie?

Nee, helaas. Maarten heeft een aantal goede doelen die hij per jaar standaard steunt, maar ergens moet hij een grens trekken. Het is dus niet mogelijk om Maarten te benaderen voor een gratis optreden.

Waarom kost het inhuren van een goochelaar het nodige?

Er zijn altijd mensen die schrikken van de prijs van een optreden. Op zich begrijpelijk, want als je je niet realiseert wat er allemaal bij komt kijken, kan dit een vertekend beeld geven. Waarom kost een optreden wat het kost?

BTW:
Voor kunstenaars/artiesten geldt het lage BTW tarief. Op dit moment is dit 9%. Dit percentage van de inkomsten gaat dus direct naar de belastingdienst en daar ziet de artiest niets van terug.

REISTIJD/REISKOSTEN:
Maarten komt niet met de taxi, maar gewoon met zijn eigen auto. Echter kunt u de kosten van de reistijd/reiskosten vergelijken met een taxirit heen en terug. Denk hierbij aan autokosten zoals onderhoud, afschrijving, brandstof et cetera.

TIJD VOOR EN NA HET OPTREDEN:
Misschien realiseert u zich het niet, maar voor een show moet Maarten zich omkleden, spullen klaarzetten, auto inladen et cetera. Na het optreden vindt ditzelfde ritueel omgekeerd plaats.

HET VERWERKEN VAN DE BOEKING:
Het verwerken van een boeking kost ook tijd/geld. Ten eerste is er voor het optreden contact betreffende het optreden. Ten tweede moet na afloop de boeking worden verwerkt in de boekhouding. Daarnaast moet de belastingaangifte ook worden gedaan. Dit kost allemaal tijd/geld.

SOCIALE ZEKERHEDEN:
Denk bij sociale zekerheden aan pensioenopbouw, arbeidsongeschiktheidsverzekering, algemene verzekering et cetera.

KOSTEN OM HET OPTREDEN BINNEN TE HALEN:
Als een goochelaar geen website heeft en geen reclame maakt dan zult u waarschijnlijk nooit van zijn/haar bestaan afweten. Bij elke boeking gaat er standaard een bedrag af dat besteed is aan promotie om de boeking binnen te halen. Deze kosten zijn doorgaans 10% van de verdiensten exclusief BTW.

INVESTERINGEN:
Denk hierbij aan investeringen in de trant tijd en geld. Trucs, geluidsapparatuur en andere benodigdheden zijn niet goedkoop. Deze moeten ook weer op den duur vervangen worden. Nadat een truc is aangeschaft, dient deze eerst geoefend te worden. Vaak kost het aardig wat uurtjes om een truc goed onder de knie te krijgen (inclusief een leuke presentatie).

VAKANTIEGELD:
Normaal als je in loondienst bent, krijg je elk jaar netjes je vakantiegeld. Een goochelaar heeft soms ook even vakantie nodig. Hiervoor moet hij dus geld reserveren. Doorgaans is dit rond de 8% van de bruto inkomsten.

INKOMSTENBELASTING:
Over de uiteindelijke winst van een optreden moet ongeveer 25% inkomstenbelasting worden betaald. Dit percentage van de inkomsten gaat dus direct naar de belastingdienst en daar ziet Maarten niets meer van terug.

Laten we een rekenvoorbeeldje nemen. Stel het inhuren van een goochelaar kost 195 Euro all incl. voor een show van een uur. Laten we zeggen dat het om een kinderfeestje van 10 kinderen gaat, 10 minuten rijden van waar goochelaar Maarten Bruins woont (Amsterdam). Dit kost 3 uur:
 

  • 30 minuten: omkleden, auto inladen et cetera
  • 60 minuten: van te voren aanwezig zijn om alles klaar te zetten en voor te bereiden
  • 60 minuten: optreden zelf
  • 30 minuten: auto in- en uitladen, spullen opruimen, omkleden

 
Om het begrijpelijker te maken, worden bedragen en percentages afgerond. Het gaat meer om het idee dan om de precieze bedragen.
 

INKOMSTEN - 200 Euro
BTW 18 Euro 182 Euro
Reistijd/reiskosten 20 Euro 162 Euro
Het verwerken van de boeking 10 Euro 152 Euro
Pensioen 17 Euro 135 Euro
Arbeidsongeschiktheidsverzekering 15 Euro 120 Euro
Verzekering 7 Euro 113 Euro
Kosten om optreden binnen te halen 18 Euro 95 Euro
Investeringen 20 Euro 75 Euro
Vakantiegeld 15 Euro 60 Euro
Inkomstenbelasting 20 Euro 40 Euro

 
Uiteindelijk blijft er dus 40 Euro netto over voor 3 uur werk. Omgerekend is dit net iets meer dan 10 Euro per uur. In werkelijkheid zijn er nog veel meer kosten. Stel een goochelaar heeft duiven. Die moeten ook worden verschoond en daar moet ook eten voor worden gekocht.

Uiteindelijk is 200 Euro voor een optreden dus eigenlijk erg/te goedkoop. Waarschijnlijk zullen er weinig echte goochelaars zijn die voor minder dan dat bedrag een optreden komen verzorgen.

Indien u weinig budget heeft en toch een goochelaar wilt inhuren, kunt u het beste op zoek gaan naar een goochelaar die nog niet zo lang bezig is en die ervaring wil opdoen. Soms kunt u ook kosten besparen door op zoek te gaan naar een goochelaar bij u in de buurt. Dit zou eventueel in de prijs kunnen schelen. Hiervoor zou u de volgende website kunnen gebruiken: www.goochelaar-vinden.nl.